Zo kun je met zelfgemaakte hulpmiddelen een opgezette nok plaatsen.
Door Jan van der Veen.


Nokken kunnen gemaakt worden van allerlei materialen, zoals hoorn, gewei, bot, hardhout, enzovoorts. In diverse archeryshops vind je wel iets. Je hebt er ook speciale gereedschappen voor, zoals toegeslepen speedboren en grote puntenslijpers.
Maar je kunt het ook doen met wat je voorhanden hebt natuurlijk. In dit geval:

  • enkele geweien,
  • een conische plaatboor,
  • een balkje en
  • grof schuurpapier

Het mooie van deze methode is dat je hem kunt gebruiken voor alle soorten en maten van boren. (Klik op foto’s voor vergroten.)

 

Nadat het gewei op maat is gezaagd, boor je er een gat in met de plaatboor, waar straks de werparm in kan. Als je een gestroomlijnde aansluiting wilt, is het handig de boog eerst te tilleren, zodat je de benodigde diameter weet. Even voorboren met een rechte boor en niet te veel druk uitoefenen, om splijten te voorkomen.
Om de nok te vormen monteer je hem op een hulpstuk, zodat de boog niet beschadigd raakt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld “lijmpistool-lijm”. Door de nok in heet water te dompelen wordt de lijm weer zacht en kun je hem demonteren.

 

Nu is het de kunst om de top van de werparm zo af te ronden dat de nok er mooi op past. Dit kan met behulp van een contravorm van de conische boor.
Wat je nodig hebt is een balkje en grof schuurpapier. Trek de vorm van de plaatboor over op een balkje en zaag deze ruim uit. Beplak daarna de binnenzijde van deze vorm met grof schuurpapier.
Breng de top van de werparm ruw in model en druk en draai hem daarna in de contravorm totdat hij in de nok past. Zorg ervoor dat je de boog mooi recht houdt en niet heen en weer beweegt. Rustig aan en goed kijken.

 

Je kunt de nokken uitlijnen door ze los op de boog te plaatsen en deze op te spannen. Markeren en daarna vastlijmen.
De nok klemt zichzelf en daarom kun je een eenvoudige lijm gebruiken. Smeltlijm heeft als voordeel dat het door warmte gemakkelijk weer loslaat, mocht het nodig zijn de nokken te verwijderen.

 

Tot slot een mooie variant op hetzelfde thema: een nokkenblok en nokkenboor van Lars Kossen. De boor is een aangepaste speedboor.


 

 

 

Bezoek ook eens het  Zelf Bogen Maken Archief  voor mooie projecten en voorbeelden.
Heb je zelf een mooi voorbeeld gemaakt of heb je vragen? Email naar Zelfbogenmaken.