Deelbare Recurve van Robinia (1)

Geplaatst in: Nieuws | 0

Al een paar jaar liggen er twee mooie brede, maar korte, stukken robinia stof te vangen in het houtrek. Ken je ze? van die stukken die je om de zoveel tijd weer eens tegenkomt? Deze twee zijn echt te mooi om weg te doen, maar elk te kort voor een complete boog. Echter, wel perfect om een deelbare boog van te maken. Daarnaast zal deze boog recurves krijgen, maar daarover later meer.

 

De buitenste groeilagen verwijder ik tot er nog een dun laagje wit spint als rug kan dienen. Dit is tamelijk zacht en ik zet het daarom in de lak ter bescherming. Dan uitlijnen, wat bij twee losse stukken een kwestie van veel passen, meten en schuiven is. De ruwe vorm van de werparmen laat ik nog aan de brede kant om zijdelings speling voor fouten te hebben.
De koppelbussen worden in elkaar gestoken en enigszins plat gedrukt in de bankschroef om zo een mooi ovaal handvat te krijgen. Het hout steekt 5 cm in beide bussen. Lengte en omtrek van de pasvormen zo goed mogelijk op het hout aftekenen. Eerst zaag ik het hout vanaf de kopse kant in de lengterichting in, om het daarna met een rasp en schuurblok af te ronden. Rustig aan en veel passen en meten. Als het BIJNA past…de bussen verwarmen, zodat ze uitzetten, en met een houten hamer (of houtblok) vast tikken.

Oh ja. Dit allemaal pas doen als het hout echt goed droog is, want robinia kan alle kanten op trekken tijdens het droogproces!