Skiboog no.4  (Steven van Schendel)

Steven is zo langzamerhand een echte ‘diehard’ in de Skiboog-traditie. Hierbij zijn vierde exemplaar. De fase van langlaufski’s is ondertussen afgesloten, het is tijd voor het echte werk: een boog van Mannen-ski’s die je maar met moeite uit kunt trekken!

Het oorspronkelijke plan bestond uit het maken van een Ork-achtige boog, zoals te zien in de “Lord of the Ring” films. Maar gelukkig is het prachtige middenstuk van goudenregen blank gelaten. Iets braver, maar erg mooi.
De opdekplaatjes achter de schuin geplaatste bouten zijn gemaakt van ijzer. De oplegger is een stuk buffelhoorn (uit de kringloopwinkel; altijd goed rondkijken als je ski’s gaat halen). De werparmen zijn geprimerd en zwart gelakt.

Klik op plaatjes voor vergroting.

“Schieten met deze boog is een leuke training, hij schiet goed en hard. De pijlen gaan dwars door het 12 cm dikke doelpak. De achtergelegen leuning van de plastic tuinstoel is dan ook al zwaar gehavend.”


De Golfboog  (Jan van der Veen)

Dit is er een in de categorie “zéér snel een handboog maken”. Van twee golfclubs, een stalen buisje en een rekvrij touwtje maak je in een half uur een volwaardige, onverwoestbare, demontabele boog. Heb je genoeg van je oude hobby, dan kun je zo door naar de volgende. Er staan vast een hoop ongebruikte clubs op zolders, die aan een tweede leven kunnen beginnen. Of misschien missen je (groot)ouders die paar stokken niet uit de golfkar?

De ijzers moeten er wel af natuurlijk. Dat kan heel gemakkelijk door het ijzer flink te verwarmen zodat de lijm loslaat.
De shafts van deze golfclubs zijn van grafiet, een soort koolstof. Er staat “Graftech HT300 Ladies” op. Voor een zwaardere boog wellicht type “Gents” nemen? Deze boog trekt circa 30 pond op 28 inch.

Klik op plaatjes voor vergroting.

(Na een jaar gebruik kan ik concluderen: prima boog! Soepel, echt snel voor zijn trekgewicht en nul handschok.)
Pas op! Als je binnenkort aan een cloutverschieting meedoet en je hoort opeens iemand “Fore” roepen, dan is er een grote kans dat er een golfboog in het spel is.

Ook een golfboog gemaakt?  laat het s.v.p. eens weten. 


Voor meer mooie voorbeelden van bogen van Kunststof en Metaal:  Bezoek het ZelfBogenMaken archief.

 

Heb je zelf een mooi voorbeeld gemaakt of heb je vragen? Email naar zelfbogenmaken@planet.nl