Voorbeelden van bogen van kunststof en metaal:

Zelfgemaakte bogen van kunststof en metaal, met vele mogelijkheden, van (semi-) professionele oplossingen tot ski’s en golfclubs.

Ruiterboog (Jonas)

Boog van kunststof en metaal

‘Ruiterbogen’ is een verzamelnaam voor (vaak) korte bogen, samengesteld uit verschillende onderdelen en met name gebruikt door Aziatische volken. De traditionele productiewijze, met natuurlijke materialen, is gecompliceerd en tijdrovend. Met moderne materialen kan het een stuk eenvoudiger en sneller.
Jonas fabriceerde deze boog uit: essenhout, zeillat (watersport winkel), glasfiber (Bo-Tuff, Fairbow), veel secondelijm en plat garen (artificial sinew).

De houten onderdelen (handvat en ‘siyahs’) worden op de zeillat gelijmd. Daarna het glasfiber, met overlap over de siyahs. Tijdens het tilleren (bepalen mooie buiging) de verbindingen steeds tijdelijk omwikkelen om losscheuren te voorkomen.
Specificaties: lengte = 135 cm; breedte = 4 cm; trekgewicht = 30lb; treklengte = 28 inches. Het houten handvat is ca 20 cm lang en de totale siyahs ca 26 cm.

Op internet zijn meerdere voorbeelden te vinden. Dit filmpje diende ter inspiratie voor Jonas zijn project. De beelden spreken hopelijk voor zich.
Skiboog no.4  (Steven van Schendel)

Boog van kunststof en metaal

Steven is zo langzamerhand een echte ‘diehard’ in de Skiboog-traditie. Hierbij zijn vierde exemplaar. De fase van langlaufski’s is ondertussen afgesloten, het is tijd voor het echte werk: een boog van Mannen-ski’s die je maar met moeite uit kunt trekken!

Het oorspronkelijke plan bestond uit het maken van een Ork-achtige boog, zoals te zien in de “Lord of the Ring” films. Maar gelukkig is het prachtige middenstuk van goudenregen blank gelaten. Iets braver, maar erg mooi.
De opdekplaatjes achter de schuin geplaatste bouten zijn gemaakt van ijzer. De oplegger is een stuk buffelhoorn (uit de kringloopwinkel; altijd goed rondkijken als je ski’s gaat halen). De werparmen zijn geprimerd en zwart gelakt.

Klik op plaatjes voor vergroting.

“Schieten met deze boog is een leuke training, hij schiet goed en hard. De pijlen gaan dwars door het 12 cm dikke doelpak. De achtergelegen leuning van de plastic tuinstoel is dan ook al zwaar gehavend.”


 

De Golfboog  (Jan van der Veen)

Boog van kunststof en metaal

Dit is er een in de categorie “zéér snel een handboog maken”. Van twee golfclubs, een stalen buisje en een rekvrij touwtje maak je in een half uur een volwaardige, onverwoestbare, demontabele boog. Heb je genoeg van je oude hobby, dan kun je zo door naar de volgende. Er staan vast een hoop ongebruikte clubs op zolders, die aan een tweede leven kunnen beginnen. Of misschien missen je (groot)ouders die paar stokken niet uit de golfkar?

Boog van kunststof en metaal

De ijzers moeten er wel af natuurlijk. Dat kan heel gemakkelijk door het ijzer flink te verwarmen zodat de lijm loslaat.
De shafts van deze golfclubs zijn van grafiet, een soort koolstof. Er staat “Graftech HT300 Ladies” op. Voor een zwaardere boog wellicht type “Gents” nemen? Deze boog trekt circa 30 pond op 28 inch.

Klik op plaatjes voor vergroting.

(Na een jaar gebruik kan ik concluderen: prima boog! Soepel, echt snel voor zijn trekgewicht en nul handschok.)
Pas op! Als je binnenkort aan een cloutverschieting meedoet en je hoort opeens iemand “Fore” roepen, dan is er een grote kans dat er een golfboog in het spel is.

Boog van kunststof en metaal

Ook een golfboog gemaakt?  laat het s.v.p. eens weten. 


 
Voor meer mooie voorbeelden van bogen van Kunststof en Metaal:  Bezoek het ZelfBogenMaken archief.
Heb je zelf een mooi voorbeeld gemaakt of heb je vragen? Email naar zelfbogenmaken@planet.nl