Jankees Braam; Traditionele pijlen

Je hebt “doe het zelfers” en je hebt “doe het zelfers”. Maar als je zelfs je eigen gereedschap maakt behoor je volgens mij tot de categorie ‘Doe het Zelfer’ met hoofdletters!
Jankees is nu al een poosje bezig om zijn eigen pijlen en bogen te maken, en dan bij voorkeur op de ‘oude’ manier. Wat betreft de pijlen is dat met ganzen- of zwanenveren, traditionele huidenlijm en linnen omwikkelingen.”

Wil je weten hoe Jankees zijn pijlen maakt, lees dan ‘Making arrows the hard way’, onder het menu Zelf Maken / Pijlen.


Jan van der Veen, ‘Prehistorische’ pijlen van Hazelaar

In de oudheid werden pijlen hoofdzakelijk gemaakt van rechte jonge scheuten. Onder andere van de hazelaar. De buitenkant van de pijl bestaat dan uit 1 groeilaag en is maximaal sterk.

Meer lezen over het maken van zulke schachten? Zie menu Zelf maken / Pijlen.


Willem den Braver; Diverse pijlen

Willem maakt pijlen in soorten en maten, en in wat voor maten! Maar wees gerust, die grote joekels zijn niet om mee te schieten en bevatten zeker geen explosieven. Ze zijn voor “ceremoniële doeleinden”. Een zeer originele prijs of een memorabel aandenken!

Maar het merendeel van de pijlen is puur functioneel, in vele soorten en maten en met verschillende afwerkingen. Daarnaast ook fraaie exemplaren met dubbele footing en houten punt.


Stefan van Asten; Footed arrows

“Deze pijlen zijn voorzien van een hardhouten voorschacht. Deze is deels voor de sier, maar heeft ook voordelen. Minder slijtage, breekt minder snel achter de punt, balanspunt van de pijl ligt verder naar voren en hij kan zorgen voor hogere spinewaarden. De schachten zijn van Port Orford cedar. De footings zijn van harde houtsoorten, zoals walnoot, purperhart enz.
Deze pijl met gedraaide footing is eerst gelijmd en daarna met behulp van stoom gedraaid. Let er wel op dat je een goede hitte- en vochtbestendige lijm gebruikt, anders kan de footing los komen”.

Meer weten over footed arrows, kijk dan eens onder Zelf Maken / Pijlen.

 

 

Voor meer voorbeelden van pijlen en hoe je ze maakt: Bezoek het ZelfBogenMaken Archief.

 

Heb je zelf een mooi voorbeeld gemaakt of heb je vragen? Email naar zelfbogenmaken@planet.nl