Voorbeelden van bogen van samengesteld hout:

Inheems laminaat (Jan van der Veen)

Lamineren kan in een eindeloze combinatie van houtsoorten. De verleiding om in de buik tropisch hardhout te gebruiken is daarbij groot. Maar het moet toch ook kunnen met inlands hout?
Hierbij een poging met gouden regen (Laburnum). En dat lijkt erg goed uit te pakken. Het ziet er in ieder geval prachtig uit!

Boog van samengesteld hout

Gouden regen is een kleine boomsoort die bekend staat om zijn uitbundig gele bloeiwijze. Het hout is lekker hard, ongeveer te vergelijken met robinia. Giftig is het ook, net als taxus, dus er een beetje voorzichtig mee doen. Lange noestvrije stukken vind je zelden, maar bij lamineren heb je genoeg aan een dunne strook (of twee helften) en een paar noestjes in de buik is geen probleem. Desnoods de boog iets breder maken daar. De rug is gemaakt van 3.5 mm essen.
Het resultaat is een erg fijn schietende boog met weinig set. Lengte 1.9 meter en 30lb@29″. Laburnum is redelijk zwaar en de boog behoorlijk lang. Daarom is gekozen voor een ontwerp met lange smalle uiteinden en lichte recurves.
Voor meer uitleg klik op onderstaande afbeeldingen.

Lichtgewicht laminaat (Jan van der Veen)

In principe geldt: des te lichter de werparmen, des te sneller ze naar voren kunnen slaan en des te sneller de pijl vertrekt.
Aan de andere kant: hoe lichter het materiaal, hoe meer kans op vervormingen en een slome reactie.
In deze experimentele boog is ultralicht red cedar ingepakt tussen twee lagen ijzersterk hickory. Een combi van licht/zwak en zwaar/sterk.

Boog van samengesteld hout 

Een selfbow van red cedar zou snel kunnen zijn want het is erg licht en springerig. Maar de kans op breuk en drukscheuren is bij dit materiaal ook groot. Het sterke hickory neemt dit risico weg, maar is wel weer zwaar. Het streven is dus om zoveel mogelijk ceder in te pakken in zo weinig mogelijk hickory, zonder aan veiligheid en vormbehoud in te boeten. Dit laminaat is opgebouwd uit een kern van 6 mm red cedar, ingepakt tussen laagjes hickory van 3 mm.

Boog van samengesteld hout

Resultaat: lengte 190 cm, breedte 45 mm, gewicht 450 gram, 30lb@28′, pijlsnelheid ca 165 fps volgens de testbank methode.

3-Laags laminaat (Jan van der Veen)

Boog van samengesteld hout

Rug van bamboe, kern van mahonie, buik van hickory, handvat van taxus en nokken van pokhout. Dit alles verlijmd met watervaste houtlijm…..volgens sommige bogenbouwers niet ideaal. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen ben ik er heel tevreden mee en het is eenvoudig te verwerken. Daarnaast geeft het geen allergische reacties.

Zorg bij lamineren dat het bamboe niet te dik is. Hickory bevalt me tot nu toe prima als belly, zeker voor middelzware bogen. Deze boog trekt ca. 35 pond op 27 inch treklengte.


Laminaat met fiberglas (Mark van der Kreeft)

Boog van samengesteld hout

Wil je weten hoe Mark deze prachtige bogen maakt? Lees alles in de zeer uitgebreide HANDLEIDING waarin alle stappen, materialen, berekeningen, maten en ‘geheimen’ aan bod komen…

En als kers op de zelf-bogen-bouwers-taart: Mark maakt zijn eigen machines of past ze aan.


Hickory en Mahonie (Jan van der Veen)

Boog van samengesteld hout

Het maken van een gelamineerde boogstaaf betekent extra werk voordat je aan het uiteindelijke bogenmaken toe bent. Daarnaast zijn latjes maken en knoeien met lijm niet ieders grootste hobby. Maar voor wie volhoudt en rustig en precies kan werken, wacht een mooie beloning. Want met lamineren kun je erg fraaie en goed schietende bogen maken.

De rug van een boog moet goed tegen trek kunnen, daarom is hier gekozen voor een stuk foutvrij hickory. De buik moet druk opnemen. Hier is gekozen voor mahonie, eigenlijk vooral vanwege de mooie kleur en om te zien wat het doet. Het is niet bijzonder sterk, daarom is de boog rondom het handvat wat breder gelaten om meer drukkrachten aan te kunnen. De riser (verdikking handvat) bestaat uit kernhout van hickory. Hier komen geen bijzonder grote krachten op, je kunt het kiezen op kleur en uiterlijk.

Het ruwe laminaat: Breedte ca. 5 cm; Lengte ca. 190 cm; Dikte rug ca. 4,5 mm; Dikte buik ca. 12 mm; Dikte riser ca. 24 mm.
Alles gelijmd met watervaste houtlijm van Bison. In principe geldt: hoe sterker en harder de lijm, hoe beter de veerkracht van de boog. Er zijn hardere lijmen, maar voor mijn doeleinden is het goed genoeg. LET OP. Laat de lijm goed uitharden voor je gaat tilleren en daarmee de lijmlagen belast. Ja, ja… geduld, geduld, geduld…).
De riser voor de zekerheid flink lang maken, minimaal 30 cm. Straks wordt deze weer grotendeels weggezaagd en geschraapt, maar hij moet dan wel heel soepel in de buik over kunnen lopen, zodat hij door de buiging niet losscheurt.

Op de foto zie je dat er voorspanning is ingebouwd door de boog reflex te geven. (inspiratie methode: Nick Fennema). Na het tilleren gaat dit voor-vormen deels verloren. Voor beter vormbehoud kun je een laminaat maken van meerdere dunne lagen. Het buigen kost minder kracht per laag en elke laag zal dus ook minder neigen terug te veren na verlijmen.

Resultaat; ca. 40 pond op 29 inch treklengte. Lengte ca. 1,9 mtr lang en breedste punt 48 mm en ca 8,5 mm bij de peesgroef.


Voor meer mooie voorbeelden van bogen van samengesteld hout: Bezoek het ZelfBogenMaken archief.
Heb je zelf een mooi voorbeeld gemaakt van bogen van samengesteld hout of heb je vragen? Email naar zelfbogenmaken@planet.nl