Bij deze tak van sport gaat het er om zo ver mogelijk te schieten. Flight shooting is voor de handboogsport als de Formule-1 voor autoliefhebbers. Snelheid is alles wat telt. Van materiaal, ontwerp, bouwer en schutter wordt het uiterste gevraagd en het experimenteergehalte is hoog. Hieronder voorbeelden en wetenswaardigheden.


Pijl van Red Cedar

Red Cedar is zeer licht hout. Deze pijl van 26″ en met spinewaarde 35 lb, is in het midden bijna 10 mm dik, maar weegt slechts 14 gram. De nok en punt zijn versterkt met ingelijmd hickory. De nok is sterk afgevlakt voor gewichtsbesparing en aerodynamica en niet meer rond van vorm. Té sterk waarschijnlijk, want bij volle treklengte spat de pijl naar boven en rechts weg. Iets grotere veren helpen wel, maar niet voldoende want de pijl zwabbert (en remt dus) te veel op een 50 ponds boog.

 


Pijl van bamboe

Pijl bedoeld voor een 50 lb primitieve selfbow. De basis is een standaard pijl van het merk Tiger, spinewaarde 40-45 lb. Niet echt recht, maar wel dikwandig, zodat je hem kunt taperen. Essen inserts ingelijmd in nok en punt. Standaard plastic nok (experimentje buiten klasse) op ruwe schacht aangebracht en daarna samen met schacht getaperd. Punt gemaakt van een ingelijmd schroefje, waarvan het schroefdraad grotendeels is weggeschuurd.
De rode lak vergemakkelijkt het terugvinden en is door het gladschuren weer deels vervaagd. Algehele afwerking met een knetterharde parketlak.

Resultaat: Lengte 26″; Gewicht 18 gram; ∅midden 7,5 mm; Balanspunt in midden; Veren van gelakt rawhide; Spine 45 lb. Niet echt licht dus, maar behoorlijk stijf en met rechte vlucht, en dat laatste telt!!