Jan van der Veen; 3 Laags laminaat

Rug van bamboe, kern van mahonie, buik van hickory, handvat van taxus en nokken van pokhout.
Ca 35 pond op 27 inch treklengte. Verlijmd met watervaste houtlijm…..volgens menig bogenbouwer niet ideaal. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen ben ik er best tevreden mee en het is eenvoudig te verwerken.


Mark van der Kreeft; Laminaat met fiberglas

Wil je weten hoe Mark deze prachtige bogen maakt? Lees alles in de zeer uitgebreide HANDLEIDING waarin alle stappen, materialen, berekeningen, maten en ‘geheimen’ aan bod komen…

En als kers op de zelf-bogen-bouwers-taart: Mark maakt zijn eigen machines of past ze aan.


 Jan van der Veen; Hickory en Mahonie.

Het maken van een gelamineerde boogstaaf betekent een paar extra handelingen voordat je aan het uiteindelijke bogenmaken toe bent. Extra werk, tijd en geduld dus! Daarnaast zijn latjes maken en knoeien met lijm niet ieders grootste hobby. Maar voor wie volhoudt en rustig en precies kan werken, wacht een mooie beloning. Want met lamineren kun je erg fraaie en goed schietende bogen maken.

De rug van een boog moet goed tegen trek kunnen, daarom is gekozen voor een stuk rechtdradig en foutvrij spinthout van hickory. De buik moet druk opnemen. Hier is gekozen voor mahonie, eigenlijk vooral vanwege de mooie kleur en om te zien wat het doet. Het is niet bijzonder sterk, daarom is de boog rondom het handvat wat breder gelaten om meer drukkrachten aan te kunnen. Het kleurt wel heel mooi bij de rug! De riser (verdikking handvat) bestaat uit kernhout van hickory. Hier komen geen bijzonder grote krachten op, je kunt het kiezen op kleur en uiterlijk.

Het ruwe laminaat: Breedte ca. 5 cm; Lengte ca. 190 cm; Dikte rug ca. 4,5 mm; Dikte buik ca. 12 mm; Dikte riser ca. 24 mm.
Alles gelijmd met watervaste houtlijm van Bison. In principe geldt: hoe sterker en harder de lijm, hoe beter de veerkracht van de boog. Er zijn hardere lijmen, maar voor mijn doeleinden is het goed genoeg. LET OP. Laat de lijm goed uitharden voor je hem uit de klem haalt en nog meer voordat je gaat tilleren en daarmee de lijmlagen belast. Desnoods op een extra warme en droge plek. En liever een paar dagen te lang dan een paar uur te weinig (ja, ja… geduld, geduld, geduld…).
De riser voor de zekerheid flink lang maken, minimaal 30 cm. Straks wordt deze weer grotendeels weggezaagd en geschraapt, maar hij moet dan wel heel soepel in de buik over kunnen lopen, zodat hij door de buiging niet losscheurt. Dus beter te lang dan te kort.

Op de foto zie je dat er voorspanning is ingebouwd door de boog reflex te geven. Met touwtjes en klemmen is geprobeerd er een redelijk ronde vorm in te krijgen (inspiratie: Nick Fennema). Na het tilleren gaat dit voor-vervormen deels verloren. Voor beter vormbehoud kun je een laminaat maken van meerdere dunne lagen. Het buigen kost minder kracht per laag en elke laag zal dus ook minder neigen terug te veren na verlijmen.

Resultaat; ca. 40 pond op 29 inch treklengte. Breedste punt 48 mm en ca 8,5 mm bij de peesgroef.

 

 

 

 

Voor meer mooie voorbeelden van Samengestelde houten bogen: Bezoek het ZelfBogenMaken archief.

 

Heb je zelf een mooi voorbeeld gemaakt of heb je vragen? Email naar zelfbogenmaken@planet.nl