Kou, regen, lockdown en zelfs avondklok. Normaal gesproken zou ik zeggen “lekker veel tijd om aan je hobby te werken”. Maar dit duurt allemaal wel erg lang en wat de toekomst gaat brengen is onzeker. Echter, we houden goede hoop! De dagen worden al langer en over een paar weken gaat de temperatuur ook weer omhoog. Dat gaat in ieder geval de goede kant op.
Ondertussen zitten we hier niet stil, en hopelijk jullie ook niet! Actief bezig zijn, plannen maken en buitenlucht zijn goede remedies tegen winter- en coronadepressies. Hieronder een kort verslag van wat ons zoal bezig houdt.
Flu-Flu pijlen
Zodra het weer en het werk het even toelaten probeer ik iets in de buitenlucht te doen, en onder het motto “pak de zon als die er is” een stuk te wandelen, fietsen of ergens een rondje te gaan schieten. En dat laatste het liefst in een ‘natuurlijke’ omgeving. Heerlijk! Het kenmerk van flu-flu pijlen is hun grote verentooi, waardoor ze goed remmen. Op korte afstand schieten ze prima, maar ze vliegen nooit ver door en zijn ook gemakkelijk terug te vinden. In combinatie met een botte punt is het de ideale pijl om in een afgelegen stukje natuur op een veilige manier te ‘jagen’ op boomstronken, lege blikjes of molshopen.
Hoe je flu-flu’s maakt? Daar hoop ik binnenkort meer van te laten zien.
(Wat betreft buiten schieten: in principe mag dat, maar houd het a.u.b. 100% veilig zodat dat ook zo blijft.)
Karakterboog
Meestal wordt hier wel aan meerdere bogenprojecten tegelijk gewerkt, alle in diverse stadia van ontwikkeling. Deze kronkelige robinia-boog belooft iets speciaals te kúnnen worden. Het is wat je noemt een karakterstuk: kronkelig met noesten, hobbels en bobbels. Erg fraai vind ik de kleurencombinatie van het dunne laagje licht gekleurd spint en en het donkere kernhout. Het is de bedoeling de buik met hitte te behandelen. Iets wat ik eigenlijk niet nodig acht om een goede boog te maken, maar wat wel interessant is en zeker voordeel geeft wat betreft veerkracht en vormbehoud. Na de hittebehandeling kan het tilleren beginnen, wat nog een hele uitdaging wordt!
Wordt vervolgd.
Doe het zelf pakket voor volwassenen.
Ook in ontwikkeling is een doe-het-zelf pakket voor volwassenen; DHZ 1900. Met een trekgewicht van ca 30 a 35 pond (zwaarder op aanvraag) en een treklengte van 28 inches zal ze geschikt zijn voor een breed publiek. Momenteel wordt er gewerkt aan de losse onderdelen en de uitgebreide handleiding.
Binnenkort in de Shop
Gereedschapskistje
Ook in de werkplaats zelf is er altijd wat te doen. In een kleine werkplaats is het beschikbare vrije werkoppervlak vaak een probleem; overal liggen gereedschappen, projecten en onderdelen. Ook het veilig (krasvrij) wegleggen van een een boog of ander werkstuk is vaak een probleem. Zie hier mijn oplossing. Een multifunctionele gereedschapskist. Het werkblad blijft grotendeels vrij en indien nodig is alles in 1 keer snel te verplaatsen. Door de pootjes kan het over boogstaven en onderdelen geplaatst worden en als kroon op het werk een rekje om onder handen zijnde bogen veilig weg te leggen. (Op de foto een gelamineerde boog in de aflakfase.)
Workshops
Door de beperkende maatregelen zijn de workshops afgelast en worden er ook even geen nieuwe gepland, in afwachting van wat komen gaat. Laat dit je er echter niet van weerhouden een leuk project te starten! In de webshop vind je het nodige materiaal, een goed handboek en voor advies kun je altijd contact opnemen.