Voorbeelden van deelbare bogen:
Koppeling met RVS bussen (Jan van der Veen)
Au Au! Dat doet wel even zeer: een getillerde boog doorzagen. Een kwestie van doorbijten en daarna de twee, precies in elkaar passende, stalen bussen aanbrengen. De korte is 5 cm en de lange 10 cm. De grootste buitendiameter van de hier gebruikte bussen is 38 mm. Dunner kan ook.
Zorg dat de bussen goed klem zitten, om verschuiven of zelfs loswrikken te voorkomen. Maak het hout bijvoorbeeld net iets te ruim. Daarna verhit je de bussen zodat ze uitzetten en klop je ze op hun plek. Als ze daarna afkoelen zitten ze muurvast.
Bij het tilleren van een boog met recurves is het uitlijnen van de pees vaak een probleem, omdat de recurves naar de zijkant weg willen buigen. Dit is door de ronde bussen voor een deel op te vangen doordat de werparmen onderling verdraaid kunnen worden. Door een pennetje in de korte en een gleufje in de lange bus wordt de uiteindelijke positie gezekerd.
Geinteresseerd in de benodigde koppelbussen, mail naar zelfbogenmaken@planet.nl
Deelbare Boerenjasmijn (Ruud Mendel)
Boerenjasmijn is een struik die met zijn witte geurige bloemen prachtig bloeit en tot een meter of 4 hoog kan worden. En ook van deze mooie plant kun je bogen maken. Zelfs heel leuke bogen als je de juiste stukken kiest, zoals Ruud Mendel hier laat zien.
Twee takken zijn zo afgezaagd dat, als ze samen worden gevoegd, er een boog met recurves ontstaat. De stukken passen in een stalen bus van ca 10 cm lengte, die afkomstig is van een fietsframe. Deze eenvoudige koppelmethode leent zich er prima voor om van struiken en korte stukken hout een boog te maken.
Het geschilde hout is in 3 avonden gedroogd voor een tuinhaard, totale droogtijd circa 12 uur. Het hout was zo warm gemaakt dat je het bijna niet vast kon houden. Daarnaast is het nog enkele dagen gedroogd door zon en wind. Het resultaat. Een zeer elegant boogje van ca 166 cm met natuurlijke, statische recurves. Het trekgewicht van de boog is ca 30 lbs bij 27 inch.
Houtje touwtje bamboeboog (Jan van der Veen)
Had ik het al eerder gezegd? Bamboe is erg gemakkelijk te bewerken en erg sterk. Bij een selfbow is de rug van de boog de zachte binnenkant van de bamboepijp en de buik de harde buitenschil. Aan de rugzijde tilleren!! In het begin kraakt hij even door het inscheuren (echt waar), maar daarna heb je een boog die altijd weer mooi terugkomt. Net als bij hout: goed laten drogen voor optimale prestaties.
Klik op bovenstaande afbeeldingen voor vergroting.
Over gemakkelijk te bewerken gesproken: de recurves zijn per stuk binnen een kwartier gemaakt door te verhitten boven een gasvlam en daarna in een mal te buigen.