afbeelding 1

We beginnen met Het meest belangrijke aspect om te bepalen of er een boog in het hout zit:
In de zijkant gezien, moet de rug van de toekomstige boog ten alle tijden de draad kunnen volgen. (Het gekleurde deel is de toekomstige boog.) Volg de draad altijd, hoe erg die ook slingert!! De, meestal, taps toelopende buik mag de draad wel doorsnijden.

 

Hieronder, in afbeelding 2, zie je de doorsnede van een boomstam en een tak. Profielen A, B, C en D zijn de kopse kanten van eventuele boogstaven die door splijten en zagen uit het hout gehaald kunnen worden.

Kies voor profiel A als er vlak onder de bast gezonde en dikke jaarringen zitten die meteen de rug van de boog kunnen zijn. Bij veel without zoals essen, eiken, iepen enz. is dit vaak het geval. Je kunt dan een boogstaaf maken zoals in afbeelding 1. Soms, als de eerste jaarringen niet goed zijn, moet je ze wegsnijden of -schrapen om bij dieper gelegen lagen te komen.

afbeelding 2

 

De rug van profiel C kan het vlak zijn waarlangs de boomstam splijt, ook gemakkelijk te maken en ook duizenden jaren toegepast. In profiel B en C zul je de draad ook op de rug zien lopen. Zorg dat deze ook hier recht en evenwijdig loopt zoals in afbeelding 3.

Profiel D: soms is een tak zo klein dat er een erg ronde rug ontstaat. In de top van de rug kunnen te grote piekspanningen ontstaan. Raadzaam is het dan de rug af te vlakken. De jaarringen worden doorgesneden en zijn dan als “draad” te zien op de rug. Ook hier moeten ze als paralelle lijnen lopen, zoals te zien in afbeelding 3.

afbeelding 3 (draad op de rug ook recht en parallel)

 

Hieronder in afbeelding 4 zie je de kopse kanten van enkele balken. Ook hier geldt dat de draad in de zijkant en de rug recht moet lopen, zoals in afbeeldingen 3 en 5.

afbeelding 4

 

 

In afbeelding 5 zie je twee balken. In de linker loopt de draad zowel op de rug als op de zijkant recht. Een ideale balk.

Op de rug van de rechter balk loopt de draad echter scheef. Teken de boog dan zoveel mogelijk evenwijdig aan de draad en dus scheef op de balk.

afbeelding 5

 

In deze balk, afbeelding 6, loopt de draad in geen enkele zijde parallel aan de lengterichting. In zo’n geval kun je een hele jaarring blootleggen die als rug kan dienen, bijvoorbeeld het grijze vlak in de tekening, of nog dieper. Dit vlak kun je bepalen door rondom, aan 4 zijden, de beoogde jaarring met een potlood af te tekenen. Met passen en meten moet je zo, voor de aanschaf, vaststellen of je beoogde boog er in past.

afbeelding 6

 

Als de draad in de zijkant van een balk slingert zie je aan de bovenkant van die balk een vlammenpatroon van de doorgezaagde jaarringen, zoals te zien in afbeeldig 7.

Door zagen, schrapen en snijden kun je de boven gelegen lagen weghalen en 1 jaarring blootleggen. Dit is de rug van de boog. Deze zal dus net zo slingeren als de draad in de zijkant van de balk. Dit is geen enkel probleem. Voor de schietprestaties maakt het geen verschil en perfect rechte balken en stammen zijn er maar weinig.

Teken ook hier de beoogde jaarring aan 4 zijden duidelijk af, en verwijder daarna de bovengelegen lagen. Daarna heb je een perfect A-profiel van afbeelding 2.

afbeelding 7

 

Tot slot een voorbeeld van een mooi stapeltje essen. Let op het onderste kloofstuk. Het lijkt al op een boog met natuurlijke ‘recurve’ die op zijn kop ligt. Een boog uit dit stuk zal van nature al een flinke voorspanning kunnen hebben.


 

  • Meer info en hulp….

Wil je uitgebreide informatie over alle bogenmaak-aspecten, of ken je iemand die dat wel kan gebruiken? Hier vind je het boek Houtkoorts.

Maak je liever een boog onder begeleiding? Misschien is een Workshop dan iets voor je.

Op zoek naar een mooi stuk hout? Kijk HIER dan eens.