Lamineren met Laburnum 4

Geplaatst in: Nieuws | 0

Na twee weken op de warme radiator te hebben gelegen zal de Essen – Gouden regen combi wel lekker droog zijn. Misschien zelfs wel wat te droog om te tilleren. Er zijn in ieder geval geen scheuren of vervormingen opgetreden en na een week in de woonkamer te hebben gelegen is het vochtgehalte weer gestegen tot een acceptabel niveau.
Nu is het wel eens tijd om de boog te leren buigen. Dat begint uiteraard met floortilleren en op de foto’s zie je de eerste stappen op het tillerbord. Te beginnen met slappe pees en als dat goed lijkt, de boog laag opspannen.
Bedoeling is het maken van een boog waarbij de recurves deels zichtbaar blijven om de peesspanning hoog te houden. Daarvoor moeten ze ietwat stijf blijven, waarmee ze het gevaar lopen te dik en zwaar te worden. Om dat te voorkomen wordt de de buitenste kwart van de werparmen extra smal gemaakt. Tijdens het tilleren dus dikte en breedte in de gaten houden en aanpassen.
In deze fase van het tilleren blijven we op een lage treklengte om eerst te zorgen voor goede balans en nette buiging. Daarna pas verder.
Ben benieuwd of deze houtcombinatie zich goed zal houden.