Diverse pijlen, Willem den Braver
Willem maakt pijlen in soorten en maten, en in wat voor maten! Maar wees gerust, die grote joekels zijn niet om mee te schieten en bevatten zeker geen explosieven. Ze zijn voor “ceremoniële doeleinden” zoals een originele prijs of een memorabel aandenken!
Het merendeel van de pijlen is puur functioneel, in vele soorten en maten en met verschillende afwerkingen. Daarnaast ook fraaie exemplaren met cresting (gekleurde banden), dubbele footing (hardhouten voorschacht) en volledig houten punt.
Middeleeuwse pijlen, Jankees Braam
Je hebt “doe-het-zelfers” in vele soorten en maten. Maar als je zelfs je eigen gereedschap maakt, behoor je tot de categorie ‘Doe het Zelfer’ met hoofdletters!
Jankees is nu al een poosje bezig om zijn eigen pijlen en bogen te maken, en dan bij voorkeur op de Middeleeuwse manier. Wat betreft de pijlen is dat met ganzen- of zwanenveren, traditionele huidenlijm en linnen omwikkelingen. Dat betekent ook dat hij vaak zelf gereedschap moet (na)maken, zoals de getoonde schaaf.
Volg Jankees op zijn YouTube kanaal: Middeleeuwse Pijlenmaker
Footed arrows, Stefan van Asten
“Deze pijlen zijn voorzien van een hardhouten voorschacht. Deze is deels voor de sier, maar heeft ook voordelen. Minder slijtage, breekt minder snel achter de punt, balanspunt van de pijl ligt verder naar voren en hij kan zorgen voor hogere spinewaarden. De schachten zijn van Port Orford cedar. De footings zijn van harde houtsoorten, zoals walnoot, purperhart enz.
Deze pijl met gedraaide footing is eerst gelijmd en daarna met behulp van stoom gedraaid. Let er wel op dat je een goede hitte- en vochtbestendige lijm gebruikt, anders kan de footing los komen”.
‘Prehistorische’ pijlen van Hazelaar, Jan van der Veen
In de prehistorie werden pijlen hoofdzakelijk gemaakt van rechte jonge scheuten, onder andere van de hazelaar. Nadat de bast verwijderd is en de schacht gedroogd, hoeft er nog maar minimaal geschaafd en geschuurd te worden. Eventueel recht maken boven een vuurtje en hobbels en bobbels verwijderen met schaafje en schuurblok.
In principe dus een snelle manier om pijlen te maken. Maar het is wel erg moeilijk om een setje pijlen helemaal uniform te krijgen, en daarom minder geschikt voor doelschieten zoals we tegenwoordig gewend zijn.