Na het aanbrengen van de koppelbussen nu het maken van de recurves.
Om recurves aan te brengen gebruik ik meestal stoom. Door hout te verhitten wordt het buigzaam en na afkoelen behoudt het (deels) die vorm. Door stoom kan dit verhitten gebeuren zonder gevaar te lopen dat het hout verbrandt. Ook kun je tijdens het stomen zelf aan iets anders doorwerken. Bij verhitten door middel van droge hitte, zoals vuur of een elektrische verfbrander, moet je continue goed opletten. Ik gebruik een simpele opstelling met een kookpan en aluminium rookgas afvoerpijpen. Handdoeken zorgen voor extra isolatie om de temperatuur zo hoog mogelijk te houden. Hoe warmer hoe beter. Hout van ongeveer 2 cm dik circa 3/4 uur lekker doorstomen.
Vaak hebben recurves een ronde vorm. Ik kies er deze keer voor om een scherpe bocht en rechte stijve uiteinden te maken, zoals bij veel ruiterbogen. Voor je gaat stomen de boog goed uitlijnen en in je hoofd prenten of je ook zijdelingse correcties aan moet brengen. Eventueel aantekeningen op het hout zelf maken. Zodra je werkstuk uit de stoomdampen komt begint het af te koelen en wordt het snel minder buigzaam. Werk daarom zo snel mogelijk en leg alle hulpmiddelen klaar binnen handbereik. Je hebt ca een 1/2 minuut om een serieuze blijvende buiging aan te brengen. Hout dat warm genoeg is buig je heel gemakkelijk. Als je veel kracht moet zetten is het het nog niet warm genoeg. In de klem iets verder buigen dan het uiteindelijk beoogde resultaat.
Voordeel van een deelbare boog: met 1 mal kun je beide recurves direct na elkaar maken.
Zodra het hout afgekoeld is kan het uit de klemmen. Dat zou na een uurtje al kunnen. Maar voor de zekerheid en omdat het hout ook vochtig is laat ik het meestal een paar uur zitten. En dan kijken wat het resultaat is!
Geen paniek, de werparmen zitten verkeerd om in elkaar gestoken!
Voor je gaat tilleren de boog nu eerst weer goed laten drogen!
Niet tevreden over de recurves? Gewoon nogmaals stomen, dan trekken ze weer recht en kun je opnieuw beginnen!
Wordt vervolgd.